...konečně nastal ten pravý čas na vyzkoušení...
...všude se o něm píše jako o zázračné lektvaru...
...má mnohostranné využití, nejen v kuchyni...
...a protože jablíčka jsou lehce dostupná ze zahrady, když se nepovede, nebude mne to mrzet...
...navíc jsou bio, takže jedno obrovské plus...
...jsem zvědavá na výsledek a uvidíme, zda se případně u nás zabydlí na trvalo...
...tak jdu na to...
...JABLEČNÝ DOMÁCÍ OCET...
...postup není složitý, potřebuju jen
O,75 kg jablek
3l sklenici
2l vody
kdo chce, může cukr - 100g/1l vody, ale já nedávala
...jablíčka jsem nastrouhala celá na hrubším struhadle (i s jádřinci) a nacpala do sklenice. Zalila vodou a to je vlastně vše...
...pod víčkem nechám 1 týden na kuchyňské lince, pěkně v teple a 2x denně promíchám dřevěnou vařečkou...
...po týdnu přecedím a opět pod víčkem uschovám na 21 dnů do špajzu (temné, chladnější místo)...
...po uplynutí této doby přecedím ještě jednou, tentokrát přes plátýnko a skladuju v lednici...
...takto vypadá po týdnu...
...kromě využití v kuchyni místo klasického vinného octa, mne zaujal hlavně
octový nápoj pro zdraví:
1malá lžička medu
2malé lžičky jablečného octa
250ml vody
a jeho použití v kosmetice, jako
tonikum na problematickou pleť:
naředěním v poměru 1 díl octa : 3 díly převařené vody
...a jakou zkušenost máte s JABLEČNÝM OCTEM vy???
...mějte pohodový den a snad zítra už vykoukne sluníčko...
Zkušenost já žádnou, ještě jsem nevyráběla :-))))
OdpovědětVymazatZatím žádnou zkušenost nemám, ale zaujal mě. ... asi se u nás taky bude vyrábět. Pavel
OdpovědětVymazat