.

.

pondělí 15. června 2015

...po roce...

...zase zrají jahody..
...a po roce zase marodím...
...asi to bude moje nová tradice...při zpracování jahod ze  samosběru na mě opět skočil nějaký bacilek...
...vloni angína, letos "jen" nosohltan...
...frkám, prskám, smrkám, upíjím čajíčky, kapu kapičky, polykám tabletky...
...a ke všemu to vedro...
...jooo, je fajn být někde u vody a ne s kapesníkem u nosu ponořená v marmeládě...

...no nic, jahody nepočkají, takže, ač ne právě s velkou chutí, do toho...

...samosběrem natrháno 9,5 kilo jahod...
...3 kila zamražena na pozdější zpracování...
...4 kila padla na marmeládu...
...1,5 kila snědeno...palačinky...koktejl...smoothie...jen tak...
...čtvrt kila zpracováno na zkoušku na jahodovou šťávu...
...tři čtvrtě kila zeleného odpadu...
...uf...
...jahody zvládnuty...virosa přetrvává...
...tak za rok, holky moje jahodový, snad ve zdraví nashledanou...

..jahůdky nádherné, vyzrálé, prý slaďoučké (což můj osypaný krk nemůže správně posoudit)..samosběr ve Starém Kolíně...jedno kilíčko za 30,-kč

...jahodová marmeládka...u nás jen s přidáním obyčejného cukru a malého sáčku želírovací látky...ty super želírovací cukry s různými poměry se mi neosvědčily...rozmačkám jahody mačkadlem, smíchám s cukrem a žel. sáčkem a povařím tak půl hodinky...

...letos prvně vyzkoušena jahodová šťáva...výborná...
SIRUP DOMÁCÍ JAHODOVÝ
100 jahodových lístků /já kombinovala z jahod zahradních a měsíčních/
1/2 l rozmačkaných jahod
1,5 l vody
2 polévkové lžíce kyseliny citronové
2 kg cukru

...svaříme cca 2O minut jahodové listy s jahodami a vodou...přecedíme přes husté sítko, případně přes plátno...přidáme do šťávy cukr a kyselinu citronovou a vaříme za stálého míchání cca 15 minut...plníme do horkých lahví a hned uzavřeme...já otáčím na 5 minut dnem vzhůru jako u marmelády...skladujeme v chladnější místnosti nebo v lednici...


...a došlo i na sladkou mňamku...listové těsto to tentokrát urychlilo...šátečky plněné jahodovou marmeládou a domácí švěstkovou nutelou...řezy z listového těsta plněné směsí šlehačky se zakysanou smetanou a jahodami...lehké na jídlo i výrobu...

...takže hlavně hodně zdraví a krásné počasí přeji všem...


3 komentáře:

  1. Jahody nás teprve čekají - myslím větší zpracovávání, zatím se vše stíhá jíst. Jsi dobrá, že stíháš i psát na blog při tom plném nasazení. Pěkný den, Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. No páááni ..... u nás jde všechno do mrazáku .... ale fakt je, že tolik jich nemám:-))))

    OdpovědětVymazat
  3. Mmmm, to vypadá lákavě, hned bych si dala něco jahodového :)
    Přeji brzké uzdravení, Klariss :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milou návštěvu. Radka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...