.

.

pátek 18. července 2014

...když honí mlsná...



...skoro každý den se peče něco sladkého...
...o minulém víkendu nás honila mlsná, tak se peklo dokonce dvakrát...
...jsou opravdu vyzkoušené, léty prověřené recepty na něco dobrého...sladkého...nedusivého...
...k takovým patří rozhodně buchta, která 
trochu chuťově připomíná punčové řezy...

PAPOUŠKOVA BUCHTA

těsto:
200g másla (rozpuštěné)
2 dcl mléka
3 vejce
180g cukru moučka
1 vanilkový cukr
300g polohrubé mouky
1 kypřík
3 pudinky (já dala banán, jahoda, čokoláda)
...našlehám vejce s cukrem a vanilk. cukrem, pomalu přilévám rozpuštěné máslo, mléko a nakonec při pomalých otáčkách přidám po částech mouku smíchanou s kypříkem...
...těsto rozdělím na tři stejné díly a do každého zapracuju trochu mléka a jeden pudink...
...kladu na plech střídavě lžící hromádky postupně ze všech třech těst...
...peču do lehce zlatava, zkouším špejlí, na 170°C ...

nálev:
100ml rumu
150ml šťávy jahodové
(vynechávám rum, a nahrazuju 50ml vody)
...smícháme a potíráme ještě horkou placku...

poleva:
300g cukru moučka
2 polévkové lžíce citronové šťávy
3-4 polévkové lžíce horkého mléka
...natírám ihned po potření nálevem..
....povrch možno ještě pocákat čokoládovou polevou, já sypu jen zlehýnka hořkým kakaem...
...necháme vychladnout a ztuhnout polevu...



...druhým naším víkendovým zákuskem byly

FRANCOUZSKÉ ŘEZY
...úplně jednoduché, velmi chuťově podobné větrníku...

...listové těsto (kupuji mražené v Lidlu, zdá se mi nejlepší) nechám rozmrazit, vyválím na dvě stejné placky...
...každou zvlášť na plechu na peč. papíře...
...jednu nechám vcelku, druhou pokrájím rádýlkem na čtverce, nemusíte dokrajovat, stačí naznačit, je to kvůli snadnějšímu porcování...
...peču na 220°C, jakmile vyskočí, stahuju na 160°C a peču do zlatava...

na krém:
pul litru mléka
2 vanilkové pudinky
vanilkový cukr
125g másla
1 měkký tvaroh (dávám polotučný vaničkový)
30% smetana ušlehaná
cukr dle chuti
...uvaříme pudink, do horkého zamícháme máslo a mírně zchladlý krém vyšleháme s tvarohem...
...po vychladnutí mažu spodní díl krémem, na to vrstvu ušlehané smetany a na to druhou vrstvu těsta...
...máte-li jako já jednotlivé dílky, rovnám je stejnoměrně vedle sebe...
...máte-li celý plát těsta, lehce přiložíme...
...nechávám ztuhnout v lednici min. 2 hodiny a krájím na jednotlivé porce...
...před podávání lehce pocukruju, nebo je i tady možné dát citronovou polevu z receptu od Papouškovy buchty...



...DOBROU CHUŤ a užijte krásný teplý víkend někde u vody a grilování...




3 komentáře:

  1. to vypadá moc pěkně oboje ! Pěkný večer. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Sladké dobroty:-) Hned bych si kousek dala:-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Teda Radu ty mi děláš chutě. Já jsem najela na zdravější stravovací návyky. Tak jsem zvědavá jak dlouho to bez podobných dobrůtek vydržím. Se znám a asi moc dloho ne. :-D Měj se krásně. Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milou návštěvu. Radka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...