.

.

úterý 15. července 2014

...co dneska k večeři...


...nebo k obědu...k snídani...jak chcete...
...to je úskalí prázdnin, kdy jsou všechny děti doma...a tak vaříme obědy i večeře, nejlépe obojí teplé a ještě lepší, pro každého něco jiného...
...málo kdy se shodnou na jednom jídle, že ho jedí všichni, takže je to občas kompromis...
...a proto že jsou velká vedra, tradiční naše "těžká" jídla vynechávám, a hledám inspiraci jinde...
...nedávno jsem zase objevila doma zapadlý časopis od Apetita - souhrn ročních čísel - a tam je inspirace fůra...
...také jsme asi dospěli a vzali na milost dušenou a grilovanou zeleninu...a takových receptů je tam hodně...
...když jsem tedy nadhodila, že bych vyzkoušela

 RATATOUILLE 

 které znají z oné slavné pohádky o myšákovi, kupodivu nesouhlasil jen manžel...
...na zahrádce jsme našli jen jednu malou cuketu a ještě menší papriku, tak se suroviny tentokrát koupily, ale bude-li hojnost vody a sluníčka, skoro vše nám vyroste během léta na zahradě...
...posuďte sami podle foteček, jestli si je mňamka podobná s předlohou z časopisu...
...nám to opravdu chutnalo...nejen s domácí bagetkou, ale bylo by to dobré i s opečenou topinkou či v kombinaci se špagetami...
...a přestože chybí maso, syté je to opravdu dost...
...pokud někdo neznáte a chcete vyzkoušet, nabízím recept:

RATATOUILLE

1 lilek
2 cukety - zelená a žlutá
2 rajčata
2 papriky
2-4 stroužky česneku
2 cibule
plechovka rajčat
rozmarýn
tymián
pepř
sůl
olej
...vše jsem pokrájela na drobné kousky či kostičky...na rozpáleném oleji jsem lehce opekla lilek, pak postupně přidávala papriky, rajčata, cibuli, česnek na plátky a naposledy cuketu...zalila jsem rajčaty v plechovce i se šťávou, dochutila solí a pepřem a dusila cca 25minut do odpaření šťávy z rajčat...lehce jsem ještě promíchala, aby se nepřipeklo a je hotovo...přidala jsem nakonec lístečky tymiánu a na drobno natrhaný rozmarýn...

a k tomu naše domácí BAGETA

500g hladké mouky
250ml vlažného mléka
125ml vlažné vody
50ml oleje
1/2 kostičky droždí
2 zarovnané lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžíce octa
...těsto nechávám kynout v pekárně...pak vyválím na plát asi 5mm tlustý a sroluji do rolády...překrojím na 3 díly, takže mám tři úzké roládky...povrch lehce nakrojím na několika místech a popráším moukou...nechám kynout ještě alespoň 30 minut...ale když spěchám, urychlím kynutí v troubě zapnuté tak max na 25°C...jde to krásně a ušetřím čas...peču na 160°C asi tak 20minutek (do zezlátnutí)...po upečení nechávám chladnout na mřížce, ale většinou se na bagety kluci vrhnou ještě před zchladnutím...




2 komentáře:

  1. Radu, ratatoille dělám dost často, je to moje oblíbené jídlo, ale určitě vyzkouším tvou bagetku, ty vypadá skvěle.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milou návštěvu. Radka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...