.

.

středa 11. června 2014

...letní jahodovýýýýýýýýý den...


...je pondělí ráno...
...kalendářní léto ještě není, ale vedro je na padnutí...
...a jak v podstatě skoro nemarodím, tak jako naschvál jsem v těchto dnech dostala angínu a samozřejmě antibiotika...
...naštěstí skoro bez teplot, takže mi to moje plány snad moc nenaruší...


...vysvětlete jahodám, které se mačkají v košíku v šesti kilové hromadě, že musí vydržet...
...nebo levanduli, ať ještě počká s rozvinutím poupat, až mi bude dobře...
...škoda, škoda, škoda...

...nedá se nic dělat, zatnu zuby, nebudu moc polykat (protože to je k nevydržení), užiju předepsané pilulky a musím v co nejkratším čase zvládnout marmeládu alespoň ze čtyř kil...
...za ta létaco ji dělám, mám vyzkoušeno spoustu tipů...Gelfix 2:1, 3:1....a já nevím ty všemožné poměry...ale to opravdu nej nej nej je vařit ji skoro dle starých receptů...takže na kamnech, jen s přidáním cukru a do zhoustnutí...
...nooo, je moderní doba, jahody už nejsou tak bio, jako za dob mého dětství, a tak trošililinku chemie přidávám...jistota je jistota, aby celá hromada jahod nebyla na vyhození...takže kilo cukru, kilo jahod, šťáva z poloviny citronu a 1 malá lžička kys. citronové...a jeden malý sáček želírovacího cukříčku...
...je opravdu báječná, neztrácí celou zimní sezonu barvu ani vůni...


...je celkem vedro i v kuchyni, ale je dokonáno...
...první várka je z jahod pouze rozmačkaných, další rozmixovaných, ať uspokojím chutě celé rodinky...kousky-nekousky...
...navečer jsem stihla ještě ostříhat alespoň trochu moji letitou levandulku...měří v průměru 180 cm...
...letos je opravdu nakvetlá...snad milion kvítků...to je úrodička...
...natrhány tři kytice, ale řekla bych, že to na levaduli není ani znát...
...další musí počkat...


...teď snad konečně budu trochu odpočívat a léčit angínu...
...jak se znám, tak max. jeden den...
...ale aspoň budu mít čas na došití myšky ŠEDIVKY a medvídka KOSTKÁČE...
...nebo bych mohla stihnou ostříhat další kytici ještě před dnešními večerními bouřkami...

...a ještě jeden tip na zužitkování jahod...naše domácí české letní "tiramisu" ...
...jahody část rozmačkané a část rozmixované, prokládat piškoty a zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovým cukrem a lehce doslazenou...navrch poprašek z hořkého kakaa a trochu vychladit...


...já vrch ještě posypala malými hoblinkami citronové kůry z bio citronu...
...mimochodem kupuju je v Lidlu a jsou bezkonkurenční...
...užívejte ještě sluníčka a teplíčka...

RADKA


1 komentář:

  1. Radu nádherně jahodový příspěvek. Tiramisu určitě zkusím, jelikož jsem si dneska přivezla 10 kg jahod. :-D Ze čtyřech už je marmeláda a další čekají na zpracování na zítřek. A koukej taky trochu odpočívat. A neb jak nám v sobotu říkali na přednášce o zdraví. Každá nemoc má svůj čas léčení a nemá se to podceňovat. :-D Ale jak rádi na to všichni zapomínáme a jak se trochu uleví už zase jedeme na plné obrátky. Měj se moc a moc krásně Lenka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milou návštěvu. Radka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...